מודל SWOT הינו מודל פופולרי לניתוח עסקי של מיזם. ראשי התיבות שמהן מורכב מודל SWOT הינם Strengths- חוזקות, Weaknesses- חולשות, Opportunities- הזדמנויות ו-Threats- איומים. תכף נסביר לגבי כל אחד מה המהות אבל ראשית חשוב להסביר שברוב המקרים מודל SWOT יהיה חלק בתוך תוכנית עסקית ושימו לב! למי שמעוניין ומחפש דוגמאות למודל SWOT, בסוף התוכן ישנה אפשרות להוריד PDF דוגמא של מודל SWOT מתוך תוכנית עסקית של מיזם טכנולוגי שאני אישית בניתי.
תוכן עניינים
מטרת הניתוח על פי מודל SWOT הינה לנתח את המיזם העסקי מבחינת המימד הפנימי של הארגון והמיזם עצמו כמו למשל האנשים, הרעיון, ייחודיות במוצר, תוכנית עסקית, אסטרטגיה ויתרונות וחסרונות ביחס לשוק וישנם עוד אלמנטים רבים נוספים הקשורים למיזם מבחינה פנימית שאפשר להוסיף ולקחת בחשבון. מבחינת המימד החיצוני של השפעות חיצוניות שיכולות להשפיע על המיזם הכוונה לשוק עצמו, המתחרים והתחרות בתחום, סוג הענף, רגולציות ובכללי כל מה שמחוץ השליטה או השפעה של הארגון או המיזם עצמו.
מעבר לזה שניתוח על פי מודל SWOT צריך לעשות בצורה מקצועית, מקיפה וברורה, צריך לקחת בחשבון גם לצורה שבה התוכן מוצג כי לרוב הרי מודל SWOT הינו חלק מתכנית עסקית כפי שנאמר והמשמעות היא שבחלק מהמקרים היא תוצג בפני משקיעים פוטנציאלים ולכן המטרה היא גם להציג את המידע והניתוח בצורה כנה ובמקביל לגרום למיזם עדיין להישמע שיווקי מספיק שיפתה את המשקיע להיכנס.
המרכיבים השונים של מודל SWOT:
Strengths- חוזקות
בחלק זה צריך לציין את היתרונות של המיזם כמו למשל הכוח אדם, הניסיון שנצבר, יכולות פיתוח או עיצוב, טכנולוגיה ייחודית שקשה להעתיק ואפילו הגנה בפטנטים, מיקום גיאוגרפי ואצל חברות כבר מבוססות למשל מותג, מוניטין, ראקורד מכירות ויכולות שיווק.
Weaknesses- חולשות
חלק זה במובן מסויים הינו ההפך מהחוזקות, כלומר מהם האלמנטים במיזם או עסק שיחסית אינם נחשבים לטובים ואפילו פוגעים בהתנהלות וצמיחה העסק. למשל, חוסר ידע ומקצועיות בתחום, חוסר במימון, עלויות גבוהות, מאזן שלישי, רווחיות נמוכה, תחלופה גבוהה בכוח אדם וחוסר בשימור הידע, טכנולוגיה עם באגים ועוד המון אפשרויות נוספות שיכולות להיחשב לחולשות. שוב, צריך לקחת בחשבון שצריך להציג את הנתונים בצורה מקצועית וכנה אך יש לקחת בחשבון את אופי הניסוח מבחינה אסטרטגית ושיווקית כדי לא לפגוע בכניסה משקיעים פוטנציאלים.
Opportunities- הזדמנויות
בחלק זה הרעיון הוא בעצם להציג את החזון מבחינה עסקית ומהן האפשרויות הפתוחות בפני המיזם בשוק כדי להצליח. לדוגמא שוק חדש ובתולי שאפשר לפרוץ אליו ראשונים, חוסר תחרות, שוק גדול עם פוטנציאל רווח גבוה, שינויים דמוגרפיים וכלכליים, היצע וביקוש עולה ועוד המון סיבות לכך שזה המוצר/שירות הנכון בזמן הנכון.
Threats- איומים
חלק זה בעצם אמור להציג את האלמנטים החיצוניים שיכולים להשפיע לרעה על המיזם או העסק כמו למשל מתחרים חזקים בשוק, שינויים והחמרות ברגולציה, תלות במצב אקונומי או דמוגרפי מסוים, חשיפה ומוניטין שלילי לתחום או לענף. לדוגמא מי שבענף התיירות יציין כאיום את נושא הסגרים כתוצאה ממחלות ויראליות בסגנון הקורונה שיכולות לפגוע אנושות בעסק.
לסיכום
להבדיל ממה שהרבה יזמים בתחילת הדרך שמכינים תוכנית עסקית חושבים, מודל SWOT אינו מורכב להכנה ולא צריך להכין מצגת מודל SWOT במיוחד. הרי כפי שהוסבר, מדובר במודל ניתוח שנמצא בתוך תוכנית עסקית והסיבה שהמודל פופולרי כי הוא בעצם אמור לענות למשקיע פוטנציאלי על השאלות הגדולות הבסיסיות ביותר של למה דווקא להשקיע במיזם או העסק וממה יש להזהר והכי חשוב, עד כמה מי שהכין את מודל SWOT (נהוג שזה היזם הראשי המוביל) מכיר את העסק, התחום, התחרות והענף בו העסק נמצא.
מודל SWOT הינו מודל פופולרי לניתוח עסקי של מיזם. ראשי התיבות שמהן מורכב מודל SWOT הינם Strengths- חוזקות, Weaknesses- חולשות, Opportunities- הזדמנויות ו-Threats- איומים.
שאלה מאד מורכבת מכיוון שהיא תלותית בסוג המיזם, בשלב הגיוס וכמובן התוכנית העיסקית והדוח הכלכלי של הפרויקט שמכיל את הצפי הוצאות הכנסות קדימה. כל מקרה לגופו אבל תמיד מומלץ לבקש סכום שיעזור לקדם את המיזם מספר שלבים ולא סכום לא פרופורציונלי מעבר לסהכ ההוצאות של כמה שנים קדימה. לדוגמא מיזם שזקוק למיליון שח לשנתיים הראשונות לא צריך לגייס 10 מיליון בשלב זה מסיבות של “ליתר ביטחון”.
הסיבה שהמודל פופולרי כי הוא בעצם אמור לענות למשקיע פוטנציאלי על השאלות הגדולות הבסיסיות ביותר של למה דווקא להשקיע במיזם או העסק וממה יש להזהר והכי חשוב, עד כמה מי שהכין את מודל SWOT (נהוג שזה היזם הראשי המוביל) מכיר את העסק.
הורדה של מודל SWOT
כל מי שעובר על הדוחות שהוא מקבל מקרן הפנסיה שלו, נתקל במונח “מאזן אקטוארי”. אם תהיתם מה המשמעות של המונח הזה ואיך הוא משפיע על
מקדם מקצבה הוא מונח לא מוכר במיוחד בציבור הרחב, אך בעל משמעויות דרמטיות בכל מה שקשור לגובה הפנסיה שתקבלו בגיל הפרישה. באופן טבעי, כולם יודעים
אם אתם ניצבים בפני שיפוץ מקיף, כנראה שכבר נתקלתם במונח “כתב כמויות” והתוועדתם לצורך בו במסגרת תהליך ההכנה לשיפוץ. כתב כמויות מהווה את אחד המסכמים
בתחום הבנייה, לעבודות הגמר תפקיד משמעותי בהפיכת שלד של מבנה למרחב שאפשר לגור ולהתנהל בו. בגדול, עבודות גמר בניה כוללות את השלבים האחרונים של פרויקט
בעלי משרדים מכירים ומודעים לתפקיד החשוב של שיפוץ המשרד. בין אם מדובר בשיפוץ לשם תיקונים נקודתיים, ובין אם שיפוץ מקיף וכולל, שיפוץ איכותי משפיע בצורה