זה לא משנה אם מדובר בסטארט-אפ טכנולוגי, מסעדה או דוכן לימונדה. בשביל לבנות עסק נכון ומצליח, חייבים לבנות תוכנית עסקית מפורטת וברורה ככל האפשר. תוכנית עסקית זה אולי אחד השלבים הרגישים הקריטיים ביותר כי יש לו השלכות על 2 גורמים עיקריים:
1. תוכנית עסקית הינה המפה ותוכנית הוצאה לפועל של המיזם. במידה והיא תעשה בצורה לא נכונה, תכיל מידע, לוחות זמנים וחישובים ותמחורים שגויים, בסבירות מאד גבוהה,זה ישליך ויפגע על הביצוע עצמו. בנוסף התוכנית העסקית בעצם מאפשרת ליזם להבין בצורה ראלית, לאיזה עולם הוא באמת עומד להיכנס ואם בכלל על פי התוכנית העיסקית (במידה והיא נעשת נכון) יש התכנון לרעיון הזה במובנים של יישום וכלכליות.
2. תוכנית עסקית הינה הכלי הכרחי להשיג מימון בנקאי או משקיעים מקרנות ופרטיים. מעבר לכך שהם מציגים רצינות ושהתחום והמיזם שאותו רוצים להרים, נלמד ונחקר לעומק, הוא גם נותן להם לקבל תשובות לשאלות שהם ירצו לדעת ולעיתים מדובר בשאלות הבסיסיות ביותר. מי הם המתחרים? מתי המיזם יהיה מוכן? מה עלויות המיזם? מתי יהיו הכנסות? מתי החברה תהיה רווחית? האם בכלל כלכלי ומשתלם להשקיע? ועוד המון שאלות שאף גוף או אדם לא ישקיע מבלי לקבל את התשובות לכך.
בניית תוכנית עסקית
תוכן עניינים
תוכנית עסקית יכול להגיע במספר פורמטים שונים וזאת מכיוון שלעיתים רבות יש להתאים את התוכנית העסקית לתחום המיזם ולא פחות חשוב למי שהולכים להציג לו את התוכנית העסקית.
לדוגמא, כאשר מקדמים מיזם נדל”ן ונצטרך להשיג מימון לביצוע מקרן או בנק, נשים דגש בתוכנית העסקית על שלב הדו”ח הכלכלי כי זה מה שמעניין אותם. אם נקים מיזם טכנולוגי- סטארטאפ, נשים דגש בתוכנית העסקית דווקא על שלב הרעיון, הייחודיות שלו, כיצד הוא יכול לשנות את התחום והפוטנציאל השיווקי.
אחד האלמנטים הפופולריים ביותר בתוכנית עסקית הינו מודל SWOT שבעצם מנסה לענות על 4 שאלות לגבי נקודות חוזקה, נקודות חולשה, הזדמנויות ואיומים שזה בעצם סיכונים.
*בסוף ניתן לקבל תוכנית עסקית לדוגמא.
אז כפי שנאמר יש מספר רב של פורמטים שונים לתוכניות עסקיות, אבל המבנה הקלאסי הינו כזה-
1.One Pager
אני אישית חושב שתמיד טוב להתחיל בלסכם דווקא את הכל בנקודות. מהו מהות המיזם בקצרה, נקודות חשובות שצריך לדעת עליו ועל התחום. מה מיוחד במיזם ומדוע הוא יצליח, קהל יעד, צמיחה כלכלית פוטנציאלית וכמובן מימון והשקעה. כל המידע הזה בגג שני דפים וכמובן בקצרה. זה ייתן במהירות לקורא סקירה והבנה במה מדובר ובמה התוכנית העסקית הולכת לדבר. במידה וזה נעשה טוב ומובן, זה יגרום למשקיע הפוטנציאלי להבין מיד אם זה נושא שמסקרן אותו ושווה לו להמשיך ולהעמיק בתוכנית העסקית.
2. המוצר
בסופו של יום, לא משנה אם זה מסעדה שמוכן מזון, סוכנות רכב או סטארט-אפ טכנולוגי, ישנו מוצר או שירותים שהמיזם רוצים למכור, בדרך כלל זה השלב שבו תציגו בתוכנית העסקית מהו אותה מוצר ואיזו בעיה הוא בא לפתור לקהל היעד. חשוב מצד אחד כן להבליט את הייחודיות שלו המוצר ואיך היו יכול לשנות את התחום אבל כמובן לא להגזים ולצאת ממחוזות הראלסטיות.
3. מבנה המיזם
בשלב זה צריך להסביר יותר על החלק הלוגיסטי של המיזם, האם מדובר בעוסק מורשה או חברה בע”מ? מי האנשים שיעבדו במיזם הזה ומהם התפקידים שלהם? איזה כוח אדם החברה תצטרך בעתיד זה אופציונלי בשלב זה. חשוב לזכור! כבר הוכח מעל לעבר לכל ספק, שמשקיעים יותר מסתכלים על האנשים עצמם בחברה מאשר על שאר המרכיבים בחברה ולכן לצוות והמבנה האנושי בחברה יש משקל עצום בתוכנית העסקית ובכלל במיזם.
4. סקירת השוק
פה נכנס שלב שהוא ניתן לביצוע ללא השלב המקדים של תוכנית עסקית שזה בעצם עבודת מחקר. בשלב זה צריך לנתח את התחום, מתחרים, פוטנציאל השוק ואיך לבדל את את המיזם שלך משאר המתחרים.
5. אסטרטגיה
אולי אחד השלבים המורכבים והקשים ביותר בכל תוכנית עסקית. אם תוכנית עסקית הינה המפה לביצוע המיזם, האסטרטגיה הינה המצפן. איך בפועל המיזם יוצא לפועל? מה הם השלבים? מהי הטקטיקה שבה תנסו לכבוש את התחום מבחינה שיווקית? ועוד המון שאלות קריטיות על עתיד המיזם. השלב הזה הוא כזה מאתגר מהסיבה הפשוטה שאם כי להרבה אנשים יש רעיונות טובים, לרוב הגדול של אותם אנשים את הכלים, הידע או הניסיון לבנות תוכנית אסטרטגית טובה כי לרוב הם לא ידעו לצפות את הבעיות והקשיים בתהליך. לכן בשלב זה, אלה אם כן יש ניסיון עסקי, מומלץ לקחת איש מקצוע או שותף שיכול לעשות זאת בצורה טובה שתגדיל את סיכויי ההצלחה או השגת המימון.
6.מימון
אם כל הכבוד לאיכות הרעיון ואסטרטגיה, לכל הסיפור הזה יש עלויות. מהן עלויות ההקמה של כוח האדם, החלל המשרדי, הפיתוח, האישורים הרגולטורים ועוד הוצאות התחלתיות? מה העלויות של המשיך ולתחזק אותם בשנה הקרובה? מה העלויות של צמיחת המיזם במובנים של שיווק, הגדלת כוח אדם ועוד גורמים נוספים המשפיעים?
אגלה לכם ספוילר, אתם בוודאות תטעו, אף אחד בעולם לא יכול לנבא את סה”כ ההוצאות שיהיו לו במיזם בשנה הראשונה. אבל כן אפשר להיות קרובים באמצעות כללי אצבע אבל גם להיות קרובים זה לא פשוט ונדרשת עבודה מעמיקה וניסיון בבניית דוחות כלכליים.
יש לכם את העלויות? אוקי אז כמה כסף אתה צריכים לגייס בשביל הקמת המיזם וכמה כסף יצטרך כדי להצמיח את המיזם בעתיד לפי האסטרטגיה בתוכנית העסקית? האם גיוס אחד יספיק או שבעתיד סביר להניח שיהיו עוד גיוסים לפני שהחברה תהיה רווחית?
7. אקזיט
במידה והתוכנית העסקית נעשה בצורה טובה, היא בעצם כפי שצויין המפה של המיזם תוכנית העבודה הפרקטית לביצוע המיזם. לכל מיזם צריך להיות נקודת יעד סופי, בין אם זה הנפקה בבורסה, מכירת המיזם, או פשוט המיזם הפך להיות עסק רווחי ויציב ויש לשמר את המצב. הגוף או האדם שעומד להשקיע במיזם, ירצה להבין מהיא מטרת העל של המיזם וצריך כמובן צריך להופיע בתוכנית העיסקית.
הורדה של תוכנית עסקית לדוגמא
מאמרים אחרונים:
מאזן אקטוארי
כל מי שעובר על הדוחות שהוא מקבל מקרן הפנסיה שלו, נתקל במונח “מאזן אקטוארי”. אם תהיתם מה המשמעות של המונח הזה ואיך הוא משפיע על
מקדם מקצבה
מקדם מקצבה הוא מונח לא מוכר במיוחד בציבור הרחב, אך בעל משמעויות דרמטיות בכל מה שקשור לגובה הפנסיה שתקבלו בגיל הפרישה. באופן טבעי, כולם יודעים