הסכם סודיות או בשמו הפופולרי באנגלית NDA שבעצם אומר Non-Disclosure Agreement, לרוב נתפס על ידי אנשים ההסכם שנועד בעיקר שרוצים לספר לאדם אחר על רעיון או מידע רגיש עסקי כלשהו ובעיקר בעולם הסטארט אפ אבל בפועל זה ממש לא נכון. הסכם סודיות רלוונטי בהרבה מאד מקרים ומצבים ובאמת משתמשים בו היום כמעט בכל הסכם מסחרי או שיתוף פעולה כלשהו או למי שלא שם לב, בכל הסכם העסקת עובד חדש בחברה. השימוש בהסכם סודיות נעשה או כהסכם בפני עצמו (כמו למשל בסוף המאמר שאפשר למצוא הסכם סודיות לדוגמא) או כחלק בתוך הסכם כולל עם סעיפים והסכמים אחרים.
NDA להורדה:
מה זה הסכם סודיות?
המטרה של הסכם סודיות הינה להגן על צד אחד או לעיתים מסוימות על שני הצדדים במקביל אשר מתקשרים בהסכם כלשהו של העסקה, שיתוף פעולה, גיוס משקיעים, יעוץ ועוד המון סיבות נוספות וישנה סבירות רבה שיחשף לצד השני חומר או מידע רגיש ומטרת ההסכם הינה לשמור מפני פרסום או שיתוף המידע וכמובן להגדיר את הזכויות והפיצוי להן זכאי הצד הנפגע במידה והצד השני הפר את ההסכם.
דוגמאות לשימוש בהסכם סודיות
הדוגמא הפופולרית ביותר הינה בעולם הסטארט אפ כאשר יש לאדם או חברה מסוימת רעיון חדשני כלשהו שיכול להיות רק בשביל הרעיון או אפילו במוצר או תהליך מתקדם אחר כחלק מתהליך גיוס משקיעים או אפילו התייעצות עם גורמי מקצוע נוספים הם נדרשים לחשוף את הרעיון שלהם ולכן ישנו תמיד הסיכוי שהצד השני יחשוף את המידע ואת הרעיון שאליו נחשף לגופים נוספים אשר יכולים להעתיק אותו. בכוונה לא רשמתי “יגנוב” כי זאת לא תופעה כזאת נפוצה בעולם האמיתי ואם כל הכבוד לרעיון טוב, יש הרבה כאלה ובדרך כלל אם יש הפרה של סודיות הוא נעשה בשוגג אבל בכל מקרה, נהוג ומומלץ מאד ליתר ביטחון כמובן לחתום על הסכם סודיות.
דוגמא נוספת הינה ,כפי שצויין בהתחלה, העסקה של עובד חדש. הרי אותו עובד הולך להיחשף להמון מידע של החברה, לקוחות, מצב פיננסי, סיסמאות גישה ועוד המון מידע רגיש ולכן זה קריטי שיחתום על הסכם סודיות כי במקרה ויעבור לעבוד אצל המתחרים יש חשש אמיתי שיגרום נזק אבל זה גם חשוב מסיבות נוספות ולכן בשורה התחתונה כל הסכם העסקת עובד היום מכיל סעיפים של הסכם סודיות או אפילו הסכם שלהם בפני עצמו.
מה צריך להיות כתוב בהסכם סודיות?
1- הגדרת נושא הסוד
בסופו של דבר הפגישה בה נאמרים הדברים הינה מוקלטת וייתכן גם שהצד השני כבר מכיר משהו בתחום ורק לאחר שסיפרת לו את כל הרעיון הוא אמר את זה ובשלב זה מאוחר מידי כבר. לכן הסכם סודיות צריך להכיל כמה שיותר פרטים על מהות הסוד. לדוגמא ” הרעיון הינו אפליקציה בתחום הפיננסי אשר מסוגלת לשפר יכולות התנהלות כלכלית” או “העובד ייחשף למאגר לקוחות ופרטי האשראי שלהם וזה מידע הינו מידע רגיש שעליו לשמור בסודיות מוחלטת”. הפירוט של הנושא בצורה רחבה אך שאינה חושפת יותר מידי עוזר בעצם לקבע את המצב המשפטי. יותר קל לאחר מכן להוכיח שאכן הצד השני למד על הרעיון מאיתנו למשל ובמידה ויעשה שימוש בו , יהיה לו קשה להוכיח שלא ידע על נושא זה מלפני או בצורה אחרת.
2- פרטי הצדדים
טוב זה מובן מין הסתם אבל צריך לזכור שחוץ מהשם הפרטי והמשפחה צריך גם כתובות מגורים, תעודת זהות ומיקום המפגש לחתימה.
3- תוקף
אין מה לעשות לכל הסכם ובפרט הסכם סודיות צריך שיהיה מגבלת זמן, אין לרשום גם 20 שנה אבל נהוג בדרך כלל בין 3-5 שנים.
4- פיצוי במקרה של הפרה הסכם
כמעט כל הסכם סודיות מכיל סעיף שמגדיר מראש מה יהיה הקנס/פיצוי אותו ישלם הצד המפר ולרוב יהיה כתובים אפילו המילים “ללא הוכחת נזק” שאומר שמספיק שהמידע הרגיש נחשף ואפילו אם לא קרה שוב דבר שפגע בנו, עדיין נהיה זכאים לפיצוי מוגדר מראש.
5- הצהרת הצדדים
צריך לפרט בדיוק על מה הצדדים מתחייבים מעבר לשמירת הסודיות הבסיסית. לדוגמא שלא ילא יחשפו את המידע לצד שלישי, לא ישתמשו במידע בכל דרך שיוכל להטיב עימם מבלי שידעו את הצד השני, לא ינסו להעתיק או לקדם את הרעיון בעצמם, לא יפגעו באינטרסים של הצד השני בשום דרך ואפשר לרשום עוד המון דוגמאות בנושא.
6- תחום שיפוט
כפי שנהוג כמעט בכל הסכם כך גם בהסכם סודיות צריך לרשום מראש בית משפט ששני הצדדים מסכימים ובמידה וישנה מחלוקת כלשהי או הפרה, זה יהיה הבית משפט שידון במקרה שלהם.
בגדול מה שצריך להבין שהסכם סודיות בסופו של דבר הינו הסכם גנרי ואפשר להוסיף גם סעיפים של מטרת ההתקשרות או סעיפי החרגות ועוד הרבה סעיפים שונים נוספים וזה נובע מהצורך עצמו להסכם סודיות באותה הסיטואציה.
מי צריך הסכם סודיות?
כפי שציינתי בתחילת התוכן, הסכם סודיות רלוונטי כמעט בכל נושא מסחרי, העסקת עובד, שיתוף פעולה, גיוס משקיע, ייעוץ חיצוני, שירותי פרילנס חיצוניים כמו שיווק למשל וכל מצב שיש חשיפה של מידע רגיש שלא נרצה שיופץ והעצה שלי היא שגם אם איננו חושבים שהמידע רגיש ויכול לעשות נזק, מומלץ לחתום על הסכם סודיות רק למקרה שאנחנו טועים בהערכה שלנו
לסיכום
הסכם סודיות הינו כלי חשוב בעולם העסקי שחייבים להכיר אותו. זה לא משנה אם אתה בעל עסק עם עובדים או יזם עסקי בתחילת הדרך בסה”כ יש לו רעיון כלשהו שהוא רוצה לפתח לעסק. הסכם סודיות מלווה אותנו לאורך כל חיינו כיזמים עסקיים, מהיום שנרצה להתחיל לגייס משקיע ועד ליום שנרצה למכור ולעשות אקזיט ונאלץ לתת לגוף הפוטנציאלי שיקנה גישה לספרים והמידע הרגיש שלנו. לכן חייבים להכיר את המהות של הסכום סודיות וחשוב להכיר את הסעיפים השונים ולדעת לא לסמוך רק על עורך דין שמגן עלינו. קיימים ברשת המון הסכמי סודיות לדוגמא להורדה ולכן, במיוחד בהתחלה, לא צריך ללכת לעורך דין ולשלם כסף שיכין לנו חדש. אפשר פשוט להוריד הסכם ולעשות את השינויים הקטנים הנדרשים. כפי שהובטח בתחילת המאמר, גם כאן יש הסכם סודיות NDA לדוגמא שאני אישית משתמש בו. תרגישו חופשי להוריד אותו ובהצלחה!
כפי שהובטח, לחצ/י כאן והורד ישירות אל המחשב דוגמא להסכם סודיות NDA
הסכם סודיות הינו הסכם שמטרתו הינה להגן על צד אחד או לעיתים מסוימות על שני הצדדים במקביל אשר מתקשרים בהסכם כלשהו של העסקה, שיתוף פעולה, גיוס משקיעים, יעוץ ועוד המון סיבות נוספות וישנה סבירות רבה שיחשף לצד השני חומר או מידע רגיש ומטרת ההסכם הינה לשמור מפני פרסום או שיתוף המידע וכמובן להגדיר את הזכויות והפיצוי להן זכאי הצד הנפגע במידה והצד השני הפר את ההסכם.
הסכם סודיות או בשמו הפופולרי באנגלית NDA שבעצם אומר Non-Disclosure Agreement.
הגדרה מהו נושא הסוד, פרטי הצדדים, תוקף ההסכם, פיצוי מוסכם במקרה של הפרה, תחום שיפוט וכמובן הצהרת הצדדים. ניתן להוסיף עוד סעיפים במקרה הצורך.
תשובה- הסכם סודיות רלוונטי כמעט בכל נושא מסחרי, העסקת עובד, שיתוף פעולה, גיוס משקיע, ייעוץ חיצוני, שירותי פרילנס חיצוניים כמו שיווק או ייעוץ עסקי.
תוכן עניינים

בעלי משרדים מכירים ומודעים לתפקיד החשוב של שיפוץ המשרד. בין אם מדובר בשיפוץ לשם תיקונים נקודתיים, ובין אם שיפוץ מקיף וכולל, שיפוץ איכותי משפיע בצורה

כשזה נוגע לשיפוץ של דירה, בית או משרד, קבלן שיפוצים יכול להיות בן הברית הגדול ביותר שלכם. בין אם אתם מעוניינים לשפץ חדר בודד או

מדינת ישראל, כמו כל מדינה בעולם, מבססת את היכולת הכלכלית שלה על אזרחי המדינה. בהתאם המדינה גובה כספי מיסים, ישירים ועקיפים, אשר משמשים לצרכים רבים.

במדינת ישראל האפשרות להיות יזמים ואנשי עסקים קוסמת במיוחד לציבור הרחב. אך בעוד שחזון העסק עצמו נוטה להיות ברור, הדרך להגיע אליו קצת פחות ברורה.

כעובדים, תלוש המשכורת שלנו מהווה חלק חשוב ובלתי נפרד מחיינו. יחד עם זאת, רובנו כלל לא טורחים לקרוא אותו, וגם אלו שמנסים במקרים רבים לא

ישראלים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש נכס בישראל בגלל יוקר הדיור וגם מכיוון שהשוק הישראלי כבר לא כזה אטרקטיבי עבור המשקיע הממוצע כאשר התשואה